Zupa neapolitańska

Zupa "wyniesiona" z rodzinnego domu. Dzieci, mąż i ja jemy ją z wielkim apatytem. Dobór składników opracowany przeze mnie na potrzeby bloga, zazwyczaj robię tę zupę "na oko" ;)




składniki:

golonka z indyka (lub 3-4 pałeczki z kurczaka itp.)

2 l wody

duża marchewka

średnia pietruszka

mały seler

garść fasolki szparagowej np. żółtej

pomidor

pół papryki czerwonej

liść laurowy

2 ziela angielskie

4 ziarenka pieprzu

sól

pieprz mielony

koperek

natka pietruszki

kilka różyczek kalafiora

4-5 ziemniaków

duża czubata łyżka żółtego startego sera

2x garść makaronu nitki

łyżka śmietany

łyżeczka mąki

wykonanie:

Golonkę umyć, włożyć do garnka z wodą  i gotować na małym ogniu. Zebrać szumowiny, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, sól i liść laurowy, dalej gotować na małym ogniu.

Warzywa umyć, obrać i pokroić: ziemniaki w kostkę, pietruszkę i seler w paseczki, marchewkę w ćwierć koła, kostkę itp., fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Dodać do zupy, gdy mięso będzie dochodziło do miękkości.

Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, dodać do zupy gdy warzywa i mięso będą już prawie miękkie. Pod koniec dodać starty żółty ser i pokruszony w dłoni makaron oraz posiekany koperek i natkę. Całość zagęścić mąką i śmietaną.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty