Zupa neapolitańska
Zupa "wyniesiona" z rodzinnego domu. Dzieci, mąż i ja jemy ją z wielkim apatytem. Dobór składników opracowany przeze mnie na potrzeby bloga, zazwyczaj robię tę zupę "na oko" ;)
składniki:
golonka z indyka (lub 3-4 pałeczki z kurczaka itp.)
2 l wody
duża marchewka
średnia pietruszka
mały seler
garść fasolki szparagowej np. żółtej
pomidor
pół papryki czerwonej
liść laurowy
2 ziela angielskie
4 ziarenka pieprzu
sól
pieprz mielony
koperek
natka pietruszki
kilka różyczek kalafiora
4-5 ziemniaków
duża czubata łyżka żółtego startego sera
2x garść makaronu nitki
łyżka śmietany
łyżeczka mąki
wykonanie:
Golonkę umyć, włożyć do garnka z wodą i gotować na małym ogniu. Zebrać szumowiny, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, sól i liść laurowy, dalej gotować na małym ogniu.
Warzywa umyć, obrać i pokroić: ziemniaki w kostkę, pietruszkę i seler w paseczki, marchewkę w ćwierć koła, kostkę itp., fasolkę pokroić na mniejsze kawałki, kalafiora podzielić na mniejsze różyczki. Dodać do zupy, gdy mięso będzie dochodziło do miękkości.
Paprykę i pomidora pokroić w kostkę, dodać do zupy gdy warzywa i mięso będą już prawie miękkie. Pod koniec dodać starty żółty ser i pokruszony w dłoni makaron oraz posiekany koperek i natkę. Całość zagęścić mąką i śmietaną.
Smacznego!
Coś podobnego strasznie robiłam z aplikacją kcalmar....
OdpowiedzUsuńInteresujacy wpis
OdpowiedzUsuń