Ryba po meksykańsku

Moja ulubiona ryba o orientalnym słodko-kwaśnym smaku. Pyszności...



składniki:

75 dag filetów rybnych

ciasto:

2 jajka

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól

trochę wody

zalewa:

2 duże marchwie

6 ząbków czosnku

słoik papryki konserwowej

puszka ananasów

6 łyżek sosu sojowego

5 łyżek octu winnego

szklanka bulionu

12 łyżeczek cukru

3/4 paczki curry

łyżka mąki ziemniaczanej

pół szklanki wody

olej do smażenia

wykonanie:

Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i  pokroić na 2-3 mniejsze kawałki.

Zrobić ciasto naleśnikowe z podanych składników. Kawałki ryby moczyć w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor. Usmażone ryby ułożyć w misce.

Marchewki pokroić w małe słupki lub w talarki, a następnie w ćwiartki. Udusić w rondlu na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę, pokrojone ananasy i pozostałe przyprawy, zagotować. Pod koniec zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej uprzednio w wodzie.

Rybę przed podaniem układamy na półmisku i przykrywamy przygotowaną, ostudzoną potrawką.

Komentarze

Popularne posty