Ryba po meksykańsku
Moja ulubiona ryba o orientalnym słodko-kwaśnym smaku. Pyszności...
składniki:
75 dag filetów rybnych
ciasto:
2 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
trochę wody
zalewa:
2 duże marchwie
6 ząbków czosnku
słoik papryki konserwowej
puszka ananasów
6 łyżek sosu sojowego
5 łyżek octu winnego
szklanka bulionu
12 łyżeczek cukru
3/4 paczki curry
łyżka mąki ziemniaczanej
pół szklanki wody
olej do smażenia
wykonanie:
Rybę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 2-3 mniejsze kawałki.
Zrobić ciasto naleśnikowe z podanych składników. Kawałki ryby moczyć w cieście i smażyć na oleju na złoty kolor. Usmażone ryby ułożyć w misce.
Marchewki pokroić w małe słupki lub w talarki, a następnie w ćwiartki. Udusić w rondlu na oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę pokrojoną w kostkę, pokrojone ananasy i pozostałe przyprawy, zagotować. Pod koniec zagęścić łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej uprzednio w wodzie.
Rybę przed podaniem układamy na półmisku i przykrywamy przygotowaną, ostudzoną potrawką.
Komentarze
Prześlij komentarz