Sezamowiec

Moje jedno z ulubionych ciast, wbrew pozorom łatwe do wykonania.




Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej

  • 1/4 szklanki cukru pudru

  • 250 g margaryny np. Kasia

  • 5 żółtek

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.

Masa sezamowa:

  • 1 szklanka sezamu (z czubem)

  • 1/4 szklanki cukru

  • 40 g masła/margaryny

  • 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki przesmażyć.

Masa kokosowa:

  • 2/3 szklanki cukru

  • 1 szklanka wiórków kokosowych

  • 5 białek

Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.

Masa z chałwy:

  • 1/2 szklanki cukru pudru

  • 200 g chałwy waniliowej lub śmietankowej (bez bakalii), pokruszonej

  • 125 g miękkiego masła

Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.( Ja ucierałam pałką w misce)

Ponadto:

  • 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki, powidła śliwkowe

Wykonanie

Jedną część kruchego ciasta rozwałkować (ja biorę kawałek ciasta i palcami opruszonymi mąką rozgniatam małe placki, wykładam blachę zaczynając od krańców, potem uzupełniam braki i palcami rozgniatam, tak by cała powierzchnia blachy była uzupełniona ciastem) , przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 (+/- 2cm) x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC, piekarnik ustawiony góra-dół. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.

Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC, piekarnik ustawiony góra-dół. Ostudzić, wyjąć z blaszki.

Ja piekę oba placki jednocześnie, ale trzeba je kontrolować by się nie przypiekły ani nie były surowe;)

Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować połową/ lub 2/3 masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem, posmarować resztą kremu. Gotowe :). Najlepsze na drugi dzień.

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty