Sezamowiec
Moje jedno z ulubionych ciast, wbrew pozorom łatwe do wykonania.
Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 250 g margaryny np. Kasia
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.
Masa sezamowa:
- 1 szklanka sezamu (z czubem)
- 1/4 szklanki cukru
- 40 g masła/margaryny
- 2 łyżki miodu
Wszystkie składniki przesmażyć.
Masa kokosowa:
- 2/3 szklanki cukru
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 5 białek
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.
Masa z chałwy:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 g chałwy waniliowej lub śmietankowej (bez bakalii), pokruszonej
- 125 g miękkiego masła
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.( Ja ucierałam pałką w misce)
Ponadto:
- 1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki, powidła śliwkowe
Wykonanie
Jedną część kruchego ciasta rozwałkować (ja biorę kawałek ciasta i palcami opruszonymi mąką rozgniatam małe placki, wykładam blachę zaczynając od krańców, potem uzupełniam braki i palcami rozgniatam, tak by cała powierzchnia blachy była uzupełniona ciastem) , przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 (+/- 2cm) x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC, piekarnik ustawiony góra-dół. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC, piekarnik ustawiony góra-dół. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Ja piekę oba placki jednocześnie, ale trzeba je kontrolować by się nie przypiekły ani nie były surowe;)
Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować połową/ lub 2/3 masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem, posmarować resztą kremu. Gotowe :). Najlepsze na drugi dzień.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz