Czekoladowo-orzechowe kuleczki

Pamiętam jak będąc dzieckiem robiłam podobne kuleczki z siostrą. Łatwe, szybkie w wykonaniu i bez pieczenia, w sam raz do przygotowania przez małych kucharzy :)




składniki:

ok 200g herbatników
szklanka rozdrobnionych orzechów włoskich
szklanka śmietany 18 %
opakowanie cukru waniliowego
1 i 1/3 szkl. cukru
1 łyżka kakao
100 g margaryny

wiórki kokosowe


Wykonanie:

Herbatniki rozdrobnić np. tłuczkiem lub zetrzeć na tarce na małych oczkach (orzechy jeśli są całe też można zetrzeć na tarce). Wsypujemy do średniej wielkości miski.
Śmietanę, cukier, cukier waniliowy wkładamy do małego rondelka gotujemy cały czas mieszając 11 minut od momentu wrzenia. Odstawiamy, do gorącej masy dodajemy kakao oraz margarynę, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Gdy masa przestygnie wlewamy ją do miski z herbatnikami, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Powinna powstać dość zwarta kula, jeśli będzie zbyt lepka proponuję dołożyć trochę herbatników.

Z powstałej masy lepimy małe kuleczki o średnicy ok 3 cm. obtaczamy w wiórkach kokosowych i układamy na półmisku lub w pojemniku plastikowym. Wstawiamy do lodówki na ok 30 min.

SMACZNEGO!!! :)



Komentarze

Popularne posty