Ciasto jogurtowe z owocami

"Nie ma jak u mamy..." najlepsze smakołyki :) Proste, wykonanie nie wymaga wiele czasu ani umiejętności. Puszyste, wilgotne, w sam raz na upalne dni. Polecam w szczególności z owocami sezonowymi!



składniki:

składniki suche:

3 szkl. mąki tortowej

1 i 1/4 szkl. cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

1/4 łyżeczki soli

składniki mokre:

3 jajka

2/3 szkl. oleju

szklanka jogurtu naturalnego

0,5 szkl. mleka

1,5 -2 szkl. świeżych owoców (np. rabarbar, czerwona porzeczka, maliny, jagody, jabłka czy śliwki)

kruszonka:

ok 50 g masła

łyżka wiórków kokosowych

cukier waniliowy

2 łyżki cukru

pół szklanki mąki

Wykonanie:

Suche składniki przesiać przez sitko, wymieszać w dużej misce.

Jajka roztrzepać, dodać jogurt, mleko i olej, wymieszać.

Do miski z suchymi składnikami wlewamy składniki mokre, całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia,wylewamy ciasto, układamy umyte i pokrojone owoce (w zależności od owoców może być ich więcej niż podana wcześniej ilość np. rabarbaru wyszło mi ok 5-6 łodyg). z Podanych składników przygotowujemy kruszonkę tj, wsypujemy wszystkie składniki do niewielkiej miski i palcami wyrabiamy półsypkie ciasto, w razie potrzeby można dodać więcej masła lub mąki. Gotową kruszonkę wykładamy na owoce. Ciasto pieczemy 40-45 min. w temp. 180°C.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty