Ciasto jogurtowe z owocami
"Nie ma jak u mamy..." najlepsze smakołyki :) Proste, wykonanie nie wymaga wiele czasu ani umiejętności. Puszyste, wilgotne, w sam raz na upalne dni. Polecam w szczególności z owocami sezonowymi!
składniki:
składniki suche:
3 szkl. mąki tortowej
1 i 1/4 szkl. cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
składniki mokre:
3 jajka
2/3 szkl. oleju
szklanka jogurtu naturalnego
0,5 szkl. mleka
1,5 -2 szkl. świeżych owoców (np. rabarbar, czerwona porzeczka, maliny, jagody, jabłka czy śliwki)
kruszonka:
ok 50 g masła
łyżka wiórków kokosowych
cukier waniliowy
2 łyżki cukru
pół szklanki mąki
Wykonanie:
Suche składniki przesiać przez sitko, wymieszać w dużej misce.
Jajka roztrzepać, dodać jogurt, mleko i olej, wymieszać.
Do miski z suchymi składnikami wlewamy składniki mokre, całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia,wylewamy ciasto, układamy umyte i pokrojone owoce (w zależności od owoców może być ich więcej niż podana wcześniej ilość np. rabarbaru wyszło mi ok 5-6 łodyg). z Podanych składników przygotowujemy kruszonkę tj, wsypujemy wszystkie składniki do niewielkiej miski i palcami wyrabiamy półsypkie ciasto, w razie potrzeby można dodać więcej masła lub mąki. Gotową kruszonkę wykładamy na owoce. Ciasto pieczemy 40-45 min. w temp. 180°C.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz