Krem warzywny "zielono mi"
Bomba witaminowa, lekka, zdrowa i pożywna zupa-krem. Przygotujesz ją w ok pół godziny, myślę że często będziesz po nią wracać :)
składniki:
1 marchewka
1 pietruszka
1/2 selera
1 łodyga selera naciowego
por
3 ziemniaki
1-1,5 szkl. mrożonego zielonego groszku
cebula
2 ząbki czosnku
1,5 l bulionu warzywnego
łyżka oleju
pęczek koperku
sól
pieprz
1/2 szkl. ryżu
wykonanie:
Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki , może być w kostkę. Seler naciowy pokroić na plasterki, a por i cebulę w półplasterki.
Cebulę, por i czosnek przeciśnięty przez praskę zeszklić na oleju w garnku, dodać pozostałe warzywa, dusić 2-3 minuty, po czym wlać bulion i gotować. Po 5 minutach dodać ryż, a po kolejnych 10 minutach dodać zielony groszek, całość gotować aż warzywa będą miękkie.
Zupę zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek,zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem. Podawać samą lub z grzankami, groszkiem ptysiowym.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz