Krem warzywny "zielono mi"

Bomba witaminowa, lekka, zdrowa i pożywna zupa-krem. Przygotujesz ją w ok pół godziny, myślę że często będziesz po nią wracać :)




składniki:

1 marchewka

1 pietruszka

1/2 selera

1 łodyga selera naciowego

por

3 ziemniaki

1-1,5 szkl. mrożonego zielonego groszku

cebula

2 ząbki czosnku

1,5 l bulionu warzywnego

łyżka oleju

pęczek koperku

sól

pieprz

1/2 szkl. ryżu

wykonanie:

Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki , może być w kostkę. Seler naciowy pokroić na plasterki, a por i cebulę w półplasterki.

Cebulę, por i czosnek przeciśnięty przez praskę zeszklić na oleju w garnku, dodać pozostałe warzywa, dusić 2-3 minuty, po czym wlać bulion i gotować. Po 5 minutach dodać ryż, a po kolejnych 10 minutach dodać zielony groszek, całość gotować aż warzywa będą miękkie.

Zupę zdjąć z ognia, dodać posiekany koperek,zmiksować blenderem, doprawić solą i pieprzem. Podawać samą lub z grzankami, groszkiem ptysiowym.



SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty