Sernik na ciemnym cieście

Kruchy spód i delikatne wnętrze, przepyszny sernik z tradycją! Przepis pochodzi od babci mojego męża, której niestety nie dane było mi poznać. Ciasto, które zachwyci każde podniebienie zrobisz bardzo szybko :)



składniki:

ciemne ciasto:

3 żółtka

3/4 szkl. cukru

1/2 margaryny

3 łyżki kakao

3 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki śmietany

2 i 1/2 szkl. mąki

masa sernikowa:

1 kg sera (zmielić lub może być gotowy ser na sernik w "wiaderku")

1/2 margaryny

2 żółtka

1 całe jajko

kilka kropli olejku zapachowego (waniliowy lub śmietankowy, lub cukier waniliowy)

1 budyń śmietankowy bez cukru

niepełna szklanka cukru

Wykonanie:

Ciemne ciasto: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto. Nie należy wyrabiać ciasta zbyt długo, bo będzie się kleić. Gotowe ciasto podzielić na dwie części,jedna trochę mniejsza d drugiej,  włożyć do lodówki na 12 godzin lub na ok godzinę do zamrażarki.

Masa serowa: W dużej misce umieścić wszystkie składniki, z białek (5) ubić pianę na sztywno (można dodać szczyptę soli podczas ubijania). Wszystkie składniki wymieszać dokładnie mikserem, w razie potrzeby użyć nasadki miksującej.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wyjąć większą część z lodówki i wyłożyć nią spód blachy (można zetrzeć na tarce na grubych oczkach). Następnie wyłożyć masę serową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta na taece na grubych oczkach. Piec ok 50-60 min w temp. 180ºC.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty