Pizza z tuńczykiem

Kolejny autorki przepis ma pizzę, tym razem wersja z tuńczykiem.




składniki

na ciasto:

2 i 2/3 szkl. mąki

25 g drożdży

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

80 ml wody

80 ml mleka

4 łyżki oleju (2 łyżki oleju + 2 łyżki oleju z bazylią, pomidorami i czosnkiem)

dodatkowo:

puszka tuńczyka w sosie własnym

3 łyżki kukurydzy z puszki

kawałek czerwonej papryki

kilka gałązek szczypiorku

ok 25 dag żółtego sera

keczup/ sos pomidorowy

wykonanie:

Składniki na ciasto zagnieść i wyrabiać ok 10 minut, po czym odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Gotowe ciasto wyłożyć na blachę, posmarować keczupem lub sosem pomidorowych. Pół porcji sera żółtego zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto, następnie układać tuńczyka (odsączonego wcześniej na sitku), pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, szczypiorek i posypać kukurydzą. Na wierzch ułożyć pozostałą część startego sera. Piec w piekarniku ok 20-25 min. w temp. 180ºC.

Podawać z sosami do pizzy lub keczupem, świetnie smakuje również posypana świeżą rukolą.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty