Pizza z tuńczykiem
Kolejny autorki przepis ma pizzę, tym razem wersja z tuńczykiem.
składniki
na ciasto:
2 i 2/3 szkl. mąki
25 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
80 ml wody
80 ml mleka
4 łyżki oleju (2 łyżki oleju + 2 łyżki oleju z bazylią, pomidorami i czosnkiem)
dodatkowo:
puszka tuńczyka w sosie własnym
3 łyżki kukurydzy z puszki
kawałek czerwonej papryki
kilka gałązek szczypiorku
ok 25 dag żółtego sera
keczup/ sos pomidorowy
wykonanie:
Składniki na ciasto zagnieść i wyrabiać ok 10 minut, po czym odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Gotowe ciasto wyłożyć na blachę, posmarować keczupem lub sosem pomidorowych. Pół porcji sera żółtego zetrzeć na tarce i posypać nim ciasto, następnie układać tuńczyka (odsączonego wcześniej na sitku), pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, szczypiorek i posypać kukurydzą. Na wierzch ułożyć pozostałą część startego sera. Piec w piekarniku ok 20-25 min. w temp. 180ºC.
Podawać z sosami do pizzy lub keczupem, świetnie smakuje również posypana świeżą rukolą.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz