Karkówka w zalewie

Miękka, soczysta o wyrazistym smaku karkówka, w sam raz na obiad.



składniki (10 porcji):

10 plastrów karkówki

1/2 opakowania przyprawy do karkówki

3 łyżki miodu

2 łyżki octu winnego

2 łyżki półwytrawnego czerwonego wina

duża cebula

10 łyżek keczupu

3 łyżeczki musztardy

szklanka wody

olej do smażenia

ząbek czosnku

wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, natrzeć ok 1/4 opakowania przyprawy do karkówki. Wstawić do lodówki.

Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie półkola, włożyć do rondelka, dodać pozostałą część przyprawy do karkówki, miód, ocet winny, wino, keczup,musztardę, wodę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zagotować, co jakiś czas mieszając, po czym gotować na małym ogniu ok 5 min.

Plastry karkówki podsmażyć na patelni, a następnie układać w wysokim naczyniu żaroodpornym: najpierw trochę cebuli  z zalewy, warstwa karkówki, znów warstwa cebuli itd. Na wierzchu powinna być cebula, całość zalewamy sosem, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na środkowym poziomie. Pieczemy ok 60 min. w 180º, piekarnik ustawiony góra-dół.

Po upieczeniu karkówka powinna być miękka i soczysta. Podawać z ziemniakami oraz surówką.

SMACZNEGO! :)

Komentarze

Popularne posty