Karkówka w zalewie
Miękka, soczysta o wyrazistym smaku karkówka, w sam raz na obiad.
składniki (10 porcji):
10 plastrów karkówki
1/2 opakowania przyprawy do karkówki
3 łyżki miodu
2 łyżki octu winnego
2 łyżki półwytrawnego czerwonego wina
duża cebula
10 łyżek keczupu
3 łyżeczki musztardy
szklanka wody
olej do smażenia
ząbek czosnku
wykonanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, natrzeć ok 1/4 opakowania przyprawy do karkówki. Wstawić do lodówki.
Cebulę przekroić na pół i pokroić w cienkie półkola, włożyć do rondelka, dodać pozostałą część przyprawy do karkówki, miód, ocet winny, wino, keczup,musztardę, wodę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zagotować, co jakiś czas mieszając, po czym gotować na małym ogniu ok 5 min.
Plastry karkówki podsmażyć na patelni, a następnie układać w wysokim naczyniu żaroodpornym: najpierw trochę cebuli z zalewy, warstwa karkówki, znów warstwa cebuli itd. Na wierzchu powinna być cebula, całość zalewamy sosem, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika na środkowym poziomie. Pieczemy ok 60 min. w 180º, piekarnik ustawiony góra-dół.
Po upieczeniu karkówka powinna być miękka i soczysta. Podawać z ziemniakami oraz surówką.
SMACZNEGO! :)
Komentarze
Prześlij komentarz