Pizza z cukinią

Przepis na grube, lekko kruche ciasto. Składniki na tym cieście dobrze się trzymają i wybornie smakują. Składniki są moja  kompozycją. Pizza w wersji z cukinią.




składniki na ciasto:

2 i 2/3 szkl. mąki

25 g drożdży

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

80 ml wody

80 ml mleka

4-5 łyżek oleju (lub 3 łyżki oleju + 2 łyżki oleju z bazylią)

dodatkowo:

pół cukini

3 pomidory

kostka żółtego sera

2 mozzarelle w kawałku

wykonanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, sól, cukier i olej. Wodę wymieszać z mlekiem i dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyrabiać ręką ok 10 min. co jakiś czas dodając wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki co pizzy.

Cukinię pokroić w cienkie paski, półkola lub w kostkę (w zależności od wielkości cukinii), pomidora i mozzarellę pokroić w cienkie plastry.

Gotowe ciasto rozwałkować na dużej blasze od piekarnika lub uformować dwa krążki o grubości ok 2 mm lub cieńsze.

Ciasto posmarować keczupem i łyżką oleju z bazylią, posypać startym żółtym serem, a następnie ułożyć składniki w kolejności:cukinia, pomidor, ser mozzarella. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20-25 min. w temp. 190ºC.

Podawać z keczupem lub sosem do pizzy.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty