Pizza z cukinią
Przepis na grube, lekko kruche ciasto. Składniki na tym cieście dobrze się trzymają i wybornie smakują. Składniki są moja kompozycją. Pizza w wersji z cukinią.
składniki na ciasto:
2 i 2/3 szkl. mąki
25 g drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
80 ml wody
80 ml mleka
4-5 łyżek oleju (lub 3 łyżki oleju + 2 łyżki oleju z bazylią)
dodatkowo:
pół cukini
3 pomidory
kostka żółtego sera
2 mozzarelle w kawałku
wykonanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać pokruszone drożdże, sól, cukier i olej. Wodę wymieszać z mlekiem i dodawać stopniowo do ciasta. Ciasto wyrabiać ręką ok 10 min. co jakiś czas dodając wodę z mlekiem. Wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto przykrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W między czasie przygotowujemy pozostałe składniki co pizzy.
Cukinię pokroić w cienkie paski, półkola lub w kostkę (w zależności od wielkości cukinii), pomidora i mozzarellę pokroić w cienkie plastry.
Gotowe ciasto rozwałkować na dużej blasze od piekarnika lub uformować dwa krążki o grubości ok 2 mm lub cieńsze.
Ciasto posmarować keczupem i łyżką oleju z bazylią, posypać startym żółtym serem, a następnie ułożyć składniki w kolejności:cukinia, pomidor, ser mozzarella. Piec w nagrzanym piekarniku ok 20-25 min. w temp. 190ºC.
Podawać z keczupem lub sosem do pizzy.
Lubię zgrzeszyć:))) Oj, lubię!
OdpowiedzUsuń