Karkówka pieczona z warzywami
Szukasz pomysłu na wykwintny obiad na niedzielę? Proponuję karkówkę pieczoną z warzywami.
składniki (ok 8 porcji):
ok 2 kg karkówki
2-3 łyżki musztardy
2 średnie cebule
2 marchewki
mały por
5-6 pieczarek
kilka gałązek tymianku
1-2 listki laurowe
3/4 l bulionu (może być z kostki)
sól
pieprz
łyżka mąki
wykonanie:
Mięso umyć osuszyć, ponacinać w kratkę górną część karkówki. Całość oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz natrzeć musztardą. Tak zamarynowaną karkówkę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Warzywa umyć, obrać i pokroić: cebulę na grube półkola, marchewkę w paseczki, por w grubsze pierścionki, pieczarki w cząstki. Tymianek umyć i osuszyć.
W dużej, głębokiej brytfannie (najlepiej tej, od piekarnika) położyć karkówkę. Warzywa ułożyć obok karkówki, częściowo można na mięsie. Podobnie tymianek i liście laurowe. Całość podlać 1/4 l bulionu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec w temp. 170ºC ok 2,5-3 godz. Resztę bulionu zagotować, po ok 45 min. dodać do brytfanny, mięso co jakiś czas podlewać wytworzonym w brytfannie sosem. Ok 30 min. przed końcem pieczenia zwiększyć temp. do 200ºC, by skórka się zrumieniła.
Gotową pieczeń położyć w ciepłe miejsce. Sos zlać do rondelka, zagotować. Mąkę wymieszać z zimną wodą, wlać do gotującego się sosu, zredukować do pożądanej konsystencji.
Karkówkę pokroić w plastry, podawać z pieczonymi warzywami i ziemniakami, polać sosem.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz