Dżem "runo leśne"

Miałam do dyspozycji kilka różnych owoców, stwierdziłam, że zrobię z nich dżem. Zapewne przyda się zimą m.in. na chleb, jako dodatek do ciasta lub budyniu.



składniki (4 małe słoiczki):

szklanka borówek (ok 100g)

4 szklanki jeżyn

3 szklanki malin

3 łyżeczki soku z cytryny

13 łyżeczek cukru

wykonanie:

Wszystkie owoce umyć i włożyć do rondelka. Prużyć na małym ogniu co jakiś mieszając, aż woda odparuje i powstanie pożądana konsystencja. Dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać, po czym zblendować nasadką miksującą. Słoiki i zakrętki umyć, wyparzyć. Gorący dżem rozlać do słoiczków, natychmiast zakręcić, a następnie włożyć słoiki do piekarnika i pasteryzować ok. 25 min. w temp 180ºC. Zamiast do piekarnika, można pasteryzować w garnku z gorącą wodą, gotując słoiczki ok 20 min. Należy jednak pamiętać by dno garnka wyłożyć ręcznikiem by słoiki się nie potłukły. Osobiście wolę pierwszy sposób pasteryzacji, jest łatwy i wygodny :)

4 słoiczki, 100 st. 30 min.

Komentarze

Popularne posty