Sernik na zimno z ukrytą galaretką

Sernik na zimno w kolorze czerwonym, pomarańczowym, a może zielonym lub niebieskim? Dlaczego nie? Wystarczy, że do masy serowej dodamy kolorową galaretkę.



składniki:

serek mascarpone

2 x 150g serki homogenizowane brzoskwiniowe (smak galaretki lub waniliowe)

galaretka brzoskwiniowa

spód:

1,5 paczki herbatników (po 50g)

75g masła

łyżka kremu czekoladowo-orzechowego

2 czubate łyżki tartych migdałów

wykonanie:

Galaretkę rozpuścić wg przepisu. Herbatniki rozkruszyć, najlepiej rozgnieść tłuczkiem do mięsa na desce. Masło rozpuścić w rondelku,nie gotować, dodać pokruszone herbatniki, tarte migdały i łyżkę kremu czekoladowo-orzechowego. Całość wymieszać. Gotową masę wyłożyć do wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia lub folia spożywczą tortownicę. Gdy galaretka będzie tężejąca, dodać do niej serki i zmiksować. by masa szybciej tężała można włożyć miskę z masą do zamrażalki na kilka minut, po czym wyłożyć masę na gotowy spód i włożyć do lodówki, pozostawić do stężenia. W razie potrzeby można włożyć ciasto na ok 20-30 min do zamrażalnika, po czym przełożyć do lodówki. Ciasto udekorować owocami i/lub galaretką. Do masy można dodać rodzynki lub owoce (pomijając np. kiwi itp. które spowodują, że galaretka się nie stężeje).

SMACZNEGO!

Komentarze

  1. Dziś na blogu kcalmar był przepis na fit paprykę. Teraz trafiłam tu. I moja dieta poszła w .... hehehe

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi miło :D Jeśli chodzi o sernik wersji light to możesz serek mascarpone zamienić na kostkę chudego twarogu, zamiast herbatników możesz użyć sucharki (podobno mają ok 50 kcal mniej), a ilość masła zastąpić kremem czekoladowo-orzechowym (ok 200 kcal mniej ;)).

    Zapraszam do skorzystania z innych przepisów, średnio 2-3 razy w tygodniu staram się umieścić coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty