Polędwiczka w ziołach
Mój pomysł na obiad: delikatna polędwiczka w ziołach, z nutą żurawiny.
składniki:
polędwiczka
cebula
łyżka suszonej żurawiny
sól
pieprz
sos:
łyżeczka majeranku
2 łyżki oleju z bazylią
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
wykonanie:
Polędwiczkę oprószyć solą i pieprzem. Wymieszać wszystkie składniki sosu, po czym posmarować polędwiczkę. Cebulę pokroić w półkola. Część cebuli ułożyć na foli aluminiowej, położyć polędwiczkę, ponownie ułożyć półkola cebuli, posypać suszoną żurawiną. Całość zawinąć w sreberko i włożyć do lodówki na ok 30 min. (może być dłużej). Po wyciągnięciu z lodówki, włożyć polędwiczkę ze sreberkiem do naczynia żaroodpornego, nakuć nożem lub widelcem w kilku miejscach. Piec w piekarniku w temp. 180°C przez 30 min. Ok 5 min. przed końcem można uchylić sreberko by przyrumienić wierzch. Podawać z sosem z żurawiny.
Komentarze
Prześlij komentarz