Naleśniki z serem
Lekkie, puszyste i smaczne naleśniki. Ostatnio zrobiły furorę, gdy zrobiłam naleśniki u siostry, smakowało wszystkim: dzieciom i dorosłym :)
składniki (ok 7 sztuk):
200ml mleka
200ml wody gazowanej
łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka cukru
łyżeczka cukru waniliowego
jajko
pół kubeczka jogurtu naturalnego
1,5 szkl. mąki pszennej
olej do smażenia (polecam olej ryżowy)
nadzienie:
kostka twarogu
jajko
cukier waniliowy
cukier
wykonanie:
Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, najlepiej w wysokim naczyniu ubijając mikserem. Smażyć naleśniki na oleju (ja "podlewam" trochę oleju co drugi naleśnik).
Wszystkie składniki nadzienia połączyć ze sobą, dosłodzić do smaku. Posmarować pół naleśnika i przykryć drugą połową, złożyć w kopertę. Podawać ze świeżymi owocami i/lub bitą śmietaną. Naleśniki wyśmienicie smakują jeśli gotowe koperty przed podaniem podsmażymy lekko na maśle.
SMACZNEGO :)
Komentarze
Prześlij komentarz