Naleśniki z serem

Lekkie, puszyste i smaczne naleśniki. Ostatnio zrobiły furorę, gdy zrobiłam naleśniki u siostry, smakowało wszystkim: dzieciom i dorosłym :)




składniki (ok 7 sztuk):

200ml mleka

200ml wody gazowanej

łyżeczka sody oczyszczonej

łyżeczka cukru

łyżeczka cukru waniliowego

jajko

pół kubeczka jogurtu naturalnego

1,5 szkl. mąki pszennej

olej do smażenia (polecam olej ryżowy)

nadzienie:

kostka twarogu

jajko

cukier waniliowy

cukier

wykonanie:

Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, najlepiej w wysokim naczyniu ubijając mikserem. Smażyć naleśniki na oleju (ja "podlewam" trochę oleju co drugi naleśnik).

Wszystkie składniki nadzienia połączyć ze sobą, dosłodzić do smaku. Posmarować pół naleśnika i przykryć drugą połową, złożyć w kopertę. Podawać ze świeżymi owocami i/lub bitą śmietaną. Naleśniki wyśmienicie smakują jeśli gotowe koperty przed podaniem podsmażymy lekko na maśle.

SMACZNEGO :)

Komentarze

Popularne posty