Kolorowa sałatka z kabanosami
Będąc dzieckiem jadłam sałatkę z kabanosami u cioci, niestety nie pamiętam co się w niej znajdowało, postanowiłam więc wymyślić własną "kolorową sałatkę z kabanosami".
składniki:
2 laski średnio wysuszonych kabanosów
mała puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
kilka gałązek szczypioru
0,5 szklanki makaronu w kształcie ryżu
sól
kolorowy pieprz
olej z bazylią
wykonanie:
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w lekko osolonej wodzie, powinien być lekko al dente. Po ugotowaniu przepłukać zimną wodą, by się nie sklejał. Kabanosy i szczypior pokroić w plasterki. Fasolkę odcedzić na sitku i przepłukać, kukurydzę odcedzić. Wszystkie składniki wymieszać w misce z dodatkiem oleju z bazylią (lub oliwą z oliwek+ świeże listki bazylii), doprawić solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Odstawić na jakiś czas, aż kabanosy trochę zmiękną.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz