Gulasz hawaje
Smakołyki z rodzinnego domu zawsze są pyszne i wyjątkowe. Zapraszam na "Gulasz hawaje" o lekko orientalnym smaku.
składniki:
0,5 kg wołowiny lub wieprzowiny na gulasz (może być mięso z szynki)
3-4 łyżki oleju
cebula
3 łyżeczki curry
łyżka mąki
0,5 l bulionu (1 kostka rosłowa+0,5 l wody)
1/2 puszki moreli
50 g (pół paczki) migdałów w płatkach
3 łyżki śmietany
łyżka wytrawnego sherry
sól
pieprz
sok z cytryny
wykonanie:
Mięso pokroić w paski i zrumienić na patelni na oleju, wyjąć z tłuszczu do większego garnka. Do tego samego tłuszczu dodać posiekaną cebulę, lekko zeszklić po czym dodać curry i mąkę. Krótko podsmażyć, dodać bulion, zagotować, po czym wlać do garnka z mięsem i dusić ok 30 min. W razie potrzeby dolać trochę wody. Doprawić sherry, solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny (nie za dużo, cytryna rozrzedza sos, także jeśli chcemy podać danie na drugi dzień, lepiej dodać sok później). Dodać odsączone i pokrojone w kostkę morele oraz płatki migdałowe. Wszystko podgrzać, doprawić śmietaną.
Podawać jako ciepłą przekąskę lub na kolację/ śniadanie.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz