Francuskie zawijańce z cukinią
Szybka przekąska stworzona "na winie", tym razem nawinęły mi się 3 podstawowe składniki, które przeważnie mam w kuchni. Efekt bardzo smaczny :) Polecam szczególnie na ciepło.
składniki (18 sztuk)
opakowanie ciasta francuskiego
ser mozzarella w kawałku
pomidor
kawałek cukinii
olej z bazylią
wykonanie:
Rozwinąć ciasto francuskie, pokroić na 18 kwadratów (prostokątów), posmarować olejem z bazylią. Cukinię umyć, obrać ze skórki i pokroić na 18 pasków o długości ok 6 cm. Pomidora i mozzarellę także pokroić na paski o podobnej długości i średnicy ok1cm. Na każdym kawałku ciasta francuskiego układamy po przekątnej kawałek cukinii, pomidora i mozzarelli, następnie łączymy dwa przeciwległe końce ciasta na tzw. zakładkę.
Pieczemy w rozgrzanym do temp. 200°C piekarniku przez ok 25 min, aż ciasteczka będą złote. Podawać najlepiej na ciepło smakują zdecydowanie lepiej niż na zimno :)
Komentarze
Prześlij komentarz