Risotto z tuńczykiem
Przepis mojego autorstwa. Danie jednogarnkowe, idealnie nadaje się zarówno na lekkostrawny obiad jak i kolację. Łatwe, syte i dość szybkie w przygotowaniu.
składniki:(dla 4-6 osób)
200g ryżu (szklanka)
4 szklanki wody
cebula
łyżka masła
zielona papryka
puszka tuńczyka w sosie własnym, najlepiej w całości
fasola czerwona z puszki
natka pietruszki
kawałek cukinii
mała, płaska łyżeczka curry
4 łyżki słonecznika
sól
pieprz
wykonanie:
Ryż zalać 3 szklankami wody, lekko osolić gotować ok 5-10 min. W między czasie pokroić cebulę w piórka i zeszklić na łyżce masła. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, odcedzić fasolkę i tuńczyka. Po ok 5-8 min. odkąd ryż zaczął się gotować, dodać paprykę i cukinię, w razie potrzeby podlać szklanką wody. Po ok 10 minutach(gdy ryż będzie już prawie gotowy) dodać resztę składników, podlać szklanką wody doprawić do smaku. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz