Risotto z tuńczykiem

Przepis mojego autorstwa. Danie jednogarnkowe, idealnie nadaje się zarówno na lekkostrawny obiad jak i kolację. Łatwe, syte i dość szybkie w przygotowaniu.



składniki:(dla 4-6 osób)

200g ryżu (szklanka)

4 szklanki wody

cebula

łyżka masła

zielona papryka

puszka tuńczyka w sosie własnym, najlepiej w całości

fasola czerwona z puszki

natka pietruszki

kawałek cukinii

mała, płaska łyżeczka curry

4 łyżki słonecznika

sól

pieprz

wykonanie:

Ryż zalać 3 szklankami wody, lekko osolić gotować ok 5-10 min. W między czasie pokroić cebulę w piórka i zeszklić na łyżce masła. Paprykę i cukinię pokroić w kostkę, odcedzić fasolkę i tuńczyka. Po ok 5-8 min. odkąd ryż zaczął się gotować, dodać paprykę i cukinię, w razie potrzeby podlać szklanką wody. Po ok 10 minutach(gdy ryż będzie już prawie gotowy) dodać resztę składników, podlać szklanką wody doprawić do smaku. Na sam koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty