Pene z cukinią
Szybki, prosty obiad dla smakoszy makaronów.
składniki (dla 4 osób):
ok 20 -30 dag wędzonego surowego boczku
mała cebula
mała cukinia
śmietana 18%
sól
pieprz
paczka makaronu penne
natka pietruszki
wykonanie:
Boczek pokroić w cienkie paski/prostokąty, podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w piórka, dodać do boczku, zeszklić. Cukinię pokroić w kostkę (młodą kroimy ze skórką, dużą cukinię obieramy ze skórki), dodajemy do boczku, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy śmietanę i podlewamy wodą, tak by cukinia była zalana sosem (wody może być więcej, odparuje), przykrywamy pokrywką, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia będzie miękka ok 10-15 min. W między czasie gotujemy makaron. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy porcję na talerz, posypujemy posiekaną natką.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz