Pene z cukinią

Szybki, prosty obiad dla smakoszy makaronów.




składniki (dla 4 osób):

ok 20 -30 dag wędzonego surowego boczku

mała cebula

mała cukinia

śmietana 18%

sól

pieprz

paczka makaronu penne

natka pietruszki

wykonanie:

Boczek pokroić w cienkie paski/prostokąty, podsmażyć na patelni. Cebulę pokroić w piórka, dodać do boczku, zeszklić. Cukinię pokroić w kostkę (młodą kroimy ze skórką, dużą cukinię obieramy ze skórki), dodajemy do boczku, chwilę podsmażamy, po czym dodajemy śmietanę i podlewamy wodą, tak by cukinia była zalana sosem (wody może być więcej, odparuje), przykrywamy pokrywką, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia będzie miękka ok 10-15 min. W między czasie gotujemy makaron. Sos doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy porcję na talerz, posypujemy posiekaną natką.

SMACZNEGO!

Komentarze

Popularne posty