Francuskie poduszeczki z jabłkiem
Przepis na lekkie, smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasteczka do kawy.
składniki (ok 12-15 szt.):
opakowanie gotowego ciasta francuskiego
duże słodkie jabłko
gotowa posypka (cukier+wanilia+anyż+cynamon)
wykonanie:
Rozkładamy ciasto z papierem na blasze od piekarnika, kroimy poziomo na 3 części i pionowo no 4-5 części (w zależności od wielkości ciasta, ciasto XXL można podzielić nawet na 6 części). Jabłko obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy posypką, mieszamy. Na każdy kwadrat ciasta nakładamy ok łyżeczkę jabłek, zawijamy w kopertę (łączymy cztery rogi i sklejamy boki). Piec 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180ºC, włączony termoobieg. (w piekarniku bez termoobiegu zwiększamy temperaturę do 200ºC). Po wystudzeniu warto oprószyć ciasteczka cukrem pudrem lub polać lukrem.
Jako nadzienie można użyć różnych owoców np. wiśnie, śliwki, brzoskwinie itp.
SMACZNEGO!
Komentarze
Prześlij komentarz