Żurek

Żurek to ulubiona zupa mojego męża i teściowej. Kuzyn stwierdził, że dużo smaczniejszy niż w znanej restauracji "Półboru". Zatem zachęcam do gotowania!



składniki:

4 białe kiełbasy

5 średnich ziemniaków

mała cebula

2 ząbki czosnku

3 ugotowane na twardo jajka

łyżeczka tartego chrzanu

szczypta majeranku

2 opakowania żurku w torebce

sól

pieprz mielony

wykonanie:

Białą kiełbasę zalewamy woda ok 2-2,5 l, parzymy na małym ogniu ok 25 min, po czym wyciągamy kiełbasy z wody. Do wywaru wrzucamy wcześniej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy ok 15 min. W między czasie kroimy drobno cebulę, dodajemy do ziemniaków, podobnie jak obrane ząbki czosnku (w całości). Pod koniec gotowania dodajemy rozrobione w 0,5 l wody żurki. Chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jajka, pokrojoną w paski kiełbasę, chrzan. doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Komentarze

Popularne posty