Żurek
Żurek to ulubiona zupa mojego męża i teściowej. Kuzyn stwierdził, że dużo smaczniejszy niż w znanej restauracji "Półboru". Zatem zachęcam do gotowania!
składniki:
4 białe kiełbasy
5 średnich ziemniaków
mała cebula
2 ząbki czosnku
3 ugotowane na twardo jajka
łyżeczka tartego chrzanu
szczypta majeranku
2 opakowania żurku w torebce
sól
pieprz mielony
wykonanie:
Białą kiełbasę zalewamy woda ok 2-2,5 l, parzymy na małym ogniu ok 25 min, po czym wyciągamy kiełbasy z wody. Do wywaru wrzucamy wcześniej obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy ok 15 min. W między czasie kroimy drobno cebulę, dodajemy do ziemniaków, podobnie jak obrane ząbki czosnku (w całości). Pod koniec gotowania dodajemy rozrobione w 0,5 l wody żurki. Chwilę gotujemy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę jajka, pokrojoną w paski kiełbasę, chrzan. doprawiamy majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze
Prześlij komentarz