Wytrawne babeczki
Pomysł na smaczną i kolorową przekąskę podczas imprezy? Proponuję wytrawne babeczki, które możesz przygotować dzień, dwa dni przed imprezą. Oto moja propozycja.
składniki (ok. 20szt)
4 żółtka
margaryna Kasia
4 łyżki oleju
szczypta czosnku granulowanego
pół łyżeczki suszonej bazylii
2,5 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć w misce lub na stolnicy, zagnieść ciasto. Uformować rulon o średnicy ok5 cm, zawinąć w sreberko i włożyć do zamrażarki na ok 30 min. Schłodzone ciasto pokroić na talarki o grubości ok 1cm, rozwałkować (lub spłaszczyć i rozciągnąć ciasto w dłoniach/palcach) na grubość ok 3 mm, gotowymi plackami wykładać foremki do babeczki, odcinając brzegi nożem, by po upieczeniu były równe. Piec ok 15-20 min. w temp. 180ºC na złoty kolor.
Przestudzone babeczki nadziewamy np. twarożkiem, pastą jajeczną, pastą rybną itp. Na zdjęciu nadzienie z pasty jajecznej z serem żółtym, twarożek i mix papryk wymieszanych z serkiem chrzanowym.
Komentarze
Prześlij komentarz