Wytrawne babeczki

Pomysł na smaczną i kolorową przekąskę podczas imprezy? Proponuję wytrawne babeczki, które możesz przygotować dzień, dwa dni przed imprezą. Oto moja propozycja.



składniki (ok. 20szt)

4 żółtka

margaryna Kasia

4 łyżki oleju

szczypta czosnku granulowanego

pół łyżeczki suszonej bazylii

2,5 szkl. mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

Wykonanie:

Wszystkie składniki połączyć w misce lub na stolnicy, zagnieść ciasto. Uformować rulon o średnicy ok5 cm, zawinąć w sreberko i włożyć do zamrażarki na ok 30 min. Schłodzone ciasto pokroić na talarki o grubości ok 1cm, rozwałkować (lub spłaszczyć i rozciągnąć ciasto w dłoniach/palcach) na grubość ok 3 mm, gotowymi plackami wykładać foremki do babeczki, odcinając brzegi nożem, by po upieczeniu były równe. Piec ok 15-20 min. w temp. 180ºC na złoty kolor.

Przestudzone babeczki nadziewamy np. twarożkiem, pastą jajeczną, pastą rybną itp. Na zdjęciu nadzienie z pasty jajecznej z serem żółtym, twarożek i mix papryk wymieszanych z serkiem chrzanowym.

Komentarze

Popularne posty