Pieczarki nadziewane

Pomysł na nadziewane pieczarki mam od mamy, ostatni zaprosiłam na degustację znajomych, wersja podstawowa jak i moja zrobiły furorę! Jarek wręcz zaniemówił z wrażenia:D




składniki:

12 dużych pieczarek

metka cebulowa ok 180g (ewentualnie 20 dag mielonego)

mała cebula (duża w przypadku mięsa mielonego)

3 gałązki natki pietruszki

jajko

3 plasterki sera żółtego (4-5 łyżek startego sera żółtego)

pieprz mielony

łyżeczka masła

wersja 2: dodatkowo: 10 cienkich pasków czerwonej papryki

wersja 3: Wersja podstawowa plus 5 plastrów pomidora bez skórki

wykonanie:

Pieczarki umyć, odciąć ogonki od pieczarek. Ogonki i cebulkę drobno pokroić, po czym podsmażyć na maśle. Do miski włożyć metkę, dodać podsmażoną cebulkę, jajko, drobno posiekaną natkę, dodać świeżo zmielony pieprz (sól w przypadku mięsa mielonego). Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. łyżeczką nakładać masę w gniazda pieczarek, na wierzch ułożyć ser żółty. Pieczarki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, piec ok 25 min. w temp. 180ºC. Podawać same jako przystawka na ciepło lub dodatek do obiadu.

Wersja 2. Wersja podstawowa plus drobno posiekana czerwona papryka.

Wersja 3. Wersja podstawowa plus drobno posiekane pomidory.

Dla mnie wersja 2 jest najsmaczniejsza :)

Komentarze

Popularne posty