Pieczarki nadziewane
Pomysł na nadziewane pieczarki mam od mamy, ostatni zaprosiłam na degustację znajomych, wersja podstawowa jak i moja zrobiły furorę! Jarek wręcz zaniemówił z wrażenia:D
składniki:
12 dużych pieczarek
metka cebulowa ok 180g (ewentualnie 20 dag mielonego)
mała cebula (duża w przypadku mięsa mielonego)
3 gałązki natki pietruszki
jajko
3 plasterki sera żółtego (4-5 łyżek startego sera żółtego)
pieprz mielony
łyżeczka masła
wersja 2: dodatkowo: 10 cienkich pasków czerwonej papryki
wersja 3: Wersja podstawowa plus 5 plastrów pomidora bez skórki
wykonanie:
Pieczarki umyć, odciąć ogonki od pieczarek. Ogonki i cebulkę drobno pokroić, po czym podsmażyć na maśle. Do miski włożyć metkę, dodać podsmażoną cebulkę, jajko, drobno posiekaną natkę, dodać świeżo zmielony pieprz (sól w przypadku mięsa mielonego). Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. łyżeczką nakładać masę w gniazda pieczarek, na wierzch ułożyć ser żółty. Pieczarki ułożyć w żaroodpornym naczyniu, piec ok 25 min. w temp. 180ºC. Podawać same jako przystawka na ciepło lub dodatek do obiadu.
Wersja 2. Wersja podstawowa plus drobno posiekana czerwona papryka.
Wersja 3. Wersja podstawowa plus drobno posiekane pomidory.
Dla mnie wersja 2 jest najsmaczniejsza :)
Komentarze
Prześlij komentarz