Pavlova
Pyszne ciasto, idealnie nadaje się na tort urodzinowy. Z jednej strony łatwe do wykonania, z drugiej - nie zawsze się udaje. Metodą prób i błędów, udało się uzyskać idealny efekt: wysoka, krucha z na zewnątrz, delikatna pianka w środku, nie za słodka, cud miód :D
składniki:
6 białek koniecznie w temperaturze pokojowej
4/5 szkl. drobnego cukru do wypieków
łyżka octu
łyżka skrobi ziemniaczanej
szczypta soli
krem:
250 g serka mascarpone
0,5 l śmietany kremówki 30%
łyżka cukru pudru
owoce do dekoracji
wykonanie:
Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Do ubitych białek dodać ocet i łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać mikserem.
Nagrzać piekarnik do temp. 170ºC. Na papierze do pieczenia ołówkiem narysować okrąg o średnicy ok. 24 cm. Wyłożyć gotową pianę na papier zostawiając wolne miejsce ok 4 cm od narysowanej krawędzi. Łyżką lub łopatką formujemy "kopiec" (łyżką ku górze). Wstawiamy na 5 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 170ºC, ustawionego na termoobieg, blacha powinna być po środku piekarnika. Po 5 min. zmniejszamy temp. do 130ºC i nastawiamy czas na 1,5 godz. Bezę studzimy w lekko uchylonym piekarniku.
Krem: Śmietanę ubić na sztywno (by nie zachlapać całej kuchni proponuję ubijać pod przykrywką ;)), dodać serek mascarpone, cukier puder. Wyłożyć na przestudzoną bezę i udekorować owocami np. kiwi, banan, borówka, truskawki, maliny, brzoskwinie...
Krem i owoce przygotować ok godziny przed podaniem, najlepiej zjeść za jednym podejściem.
Komentarze
Prześlij komentarz