Pavlova

Pyszne ciasto, idealnie nadaje się na tort urodzinowy. Z jednej strony łatwe do wykonania, z drugiej - nie zawsze się udaje. Metodą prób i błędów, udało się uzyskać idealny efekt: wysoka, krucha z na zewnątrz, delikatna pianka w środku, nie za słodka, cud miód :D



składniki:

6 białek koniecznie w temperaturze pokojowej

4/5 szkl. drobnego cukru do wypieków

łyżka octu

łyżka skrobi ziemniaczanej

szczypta soli

krem:

250 g serka mascarpone

0,5 l śmietany kremówki 30%

łyżka cukru pudru

owoce do dekoracji

wykonanie:

Białka ubić na sztywno z odrobiną soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Do ubitych białek dodać ocet i łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszać mikserem.

Nagrzać piekarnik do temp. 170ºC. Na papierze do pieczenia ołówkiem narysować okrąg o średnicy ok. 24 cm. Wyłożyć gotową pianę na papier zostawiając wolne miejsce ok 4 cm od narysowanej krawędzi. Łyżką lub łopatką formujemy "kopiec" (łyżką ku górze). Wstawiamy na 5 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 170ºC, ustawionego na termoobieg, blacha powinna być po środku piekarnika. Po 5 min. zmniejszamy temp. do 130ºC i nastawiamy czas na 1,5 godz. Bezę studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Krem: Śmietanę ubić na sztywno (by nie zachlapać całej kuchni proponuję ubijać pod przykrywką ;)), dodać serek mascarpone, cukier puder. Wyłożyć na przestudzoną bezę i udekorować owocami np. kiwi, banan, borówka, truskawki, maliny, brzoskwinie...

Krem i owoce przygotować ok godziny przed podaniem, najlepiej zjeść za jednym podejściem.

Komentarze

Popularne posty