Kruche rogaliki

Przepis dostałam od siostry. Pyszne ciasto rozpływające się w ustach, sprawia że rogaliki wołają "zjedz mnie" i w mgnieniu oka znikają z talerza :)


składniki: (ok 40 sztuk)

2 i 1/4 szkl. mąki

20 dag margaryny Kasia

2 żółtka

1 czubata łyżka gęstej, kwaśnej śmietany np. 12 lub 18%

1/4 szkl. cukru pudru

szczypta soli

nadzienie: owoce np. drylowane wiśnie (najlepsze!), brzoskwinie; kostki czekolady...

wykonanie:

Z podanych składników zagnieść ciasto, włożyć do woreczka i wstawić na ok 2-3 godz. do zamrażalnika. Ciasto podzielić na 2-3 mniejsze części. Rozwałkować ciasto na grubość ok 2 mm, podsypują co jakiś czas mąką by ciasto nie przywarło. Wyciąć trójkąty tak by górna część miała szerokość ok 6-7cm i długość ok 9-10 cm. Po środku górnej części układamy nadzienie i delikatnie zwijamy w dół, dociskając na bokach by podczas pieczenia nadzienie nam nie wyszło. Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstęp między rogalikami ok 2-3 cm. Pieczemy w temp. 190ºC, piekarnik ustawiony góra-dół, ok 15-20 min. na złoty kolor. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty