Kotlety ziemniaczane
Pomysł na obiad "wyniesiony" z rodzinnego domu. Danie dość syte, przeważnie na dwóch zjedzonych sztukach się kończy. Stopień trudności oceniłabym jako łatwe.
składniki ( na 8 sztuk):
ok 0,75 kg ziemniaków (8 dużych)
średnia cebula
łyżka masła
jajko
60 dag (0,5 szkl.) startego żółtego sera
1/2 łyżeczki jarzynki
2 płaskie łyżki mąki
łyżka śmietany
sól
pieprz
panierka:
łyżeczka świeżej (lub suszonej) bazylii
łyżeczka oregano
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
2/3 szkl. bułki tartej
olej do smażenia (polecam olej ryżowy)
wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła. Ugotowane ziemniaki utłuc lub przecisnąć przez praskę, gdy przestygną dodać pozostałe składniki, wymieszać. Uformować w dłoniach pulpety, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, obracać za pomocą szerokiej łopatki.
Podawać np. z sałatką ze świeżego pomidora i kiszonego ogórka, surówką z kiszonej kapusty lub inną o soczystym smaku. Świetnie smakuje z keczupem. Dla urozmaicenia smaku można dodać do masy ziemniaczanej pokrojonego w kostkę i podsmażonego wędzonego boczku lub czerwonej papryki.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz