Kotlety ziemniaczane

Pomysł na obiad "wyniesiony" z rodzinnego domu. Danie dość syte, przeważnie na dwóch zjedzonych sztukach się kończy. Stopień trudności oceniłabym jako łatwe.


składniki ( na 8 sztuk):

ok 0,75 kg ziemniaków (8 dużych)

średnia cebula

łyżka masła

jajko

60 dag (0,5 szkl.) startego żółtego sera

1/2 łyżeczki jarzynki

2 płaskie łyżki mąki

łyżka śmietany

sól

pieprz

panierka:

łyżeczka świeżej (lub suszonej) bazylii

łyżeczka oregano

łyżeczka posiekanej natki pietruszki

1/4 łyżeczki czosnku granulowanego

2/3 szkl. bułki tartej

olej do smażenia (polecam olej ryżowy)

wykonanie:

Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Cebulkę drobno pokroić i zeszklić na łyżce masła. Ugotowane ziemniaki utłuc lub przecisnąć przez praskę, gdy przestygną dodać pozostałe składniki, wymieszać. Uformować w dłoniach pulpety, obtoczyć w panierce i smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru, obracać za pomocą szerokiej łopatki.

Podawać np. z sałatką ze świeżego pomidora i kiszonego ogórka, surówką z kiszonej kapusty lub inną o soczystym smaku. Świetnie smakuje z keczupem. Dla urozmaicenia smaku można dodać do masy ziemniaczanej pokrojonego w kostkę i podsmażonego wędzonego boczku lub czerwonej papryki.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty