Aksamitny krem brokułowy

Wersji na zupę brokułową jest wiele. Najbardziej smakuje mi wersja opisana poniżej. Piękny seledynowy kolor i aksamitny smak. Polecam!




składniki:

brokuł

średnia marchewka

pietruszka

mały seler

kawałek pora

kostka bulionu warzywnego

3 średnie ziemniaki

dwa trójkąty serków topionych (śmietankowy+ziołowy)

koperek

sól

pieprz

wykonanie:

Włoszczyznę oraz ziemniaki obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki, zalać wodą, gotować ok 15 min. Dodać kostkę bulionową i brokuła podzielonego na mniejsze różyczki, gotować ok 5 min, po czym dodać serki topione, koperek. Całość zmiksować nasadką miksującą, doprawić solą i pieprzem. Podawać z groszkiem ptysiowym.

Komentarze

Popularne posty