Zielony jabłecznik

Lekki i przepyszny jabłecznik, łatwy do wykonania. Pomysł mojej mamy, z moimi modyfikacjami. U mnie na drugi dzień nie ma już co jeść :)



składniki:

biszkopt:

3/4 szkl. mąki pszennej

3/4 szkl. mąki ziemniaczanej

4 jajka

łyżeczka proszku do pieczenia.

3/4 szkl. cukru

szczypta soli

krem:

serek mascarpone

400g śmietany kremówki 30%

łyżka cukru pudru

śmietanfix

masa jabłkowa:

słoik uprażonych jabłek

zielona galaretka (jabłkowa lub agrestowa)

wykonanie:

Masa jabłkowa:Galaretkę rozpuścić w 300ml gorącej wody, ostudzić, wymieszać z jabłkami. Wstawić do lodówki by galaretka szybciej zaczęła tężeć.

Biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Produkty sypkie przesiać przez sitko i wymieszać. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno, dodać stopniowo cukier cały czas ubijając mikserem. Do ubitej piany dodać żółtka, wymieszać po czym dodawać po łyżce mieszankę produktów sypkich, delikatnie miksować (lub wymieszać łyżką). Formę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić, wylać ciasto. Piec 25-30 min. w temp. 180ºC. Gdy ciasto przestygnie, przekroić biszkopt w poprzek, na pół. Nasączyć ponczem (łyżeczka cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny i pół szklanki wody).

Krem: Ubić śmietanę na sztywno, dodać serek mascarpone i łyżkę cukru pudru oraz zagęstnik do śmietany, miksować do uzyskania jednolitej masy.

Na Biszkopt wyłożyć tężejącą masę jabłkową, następnie krem i przykryć drugą połową biszkoptu. Lekko docisnąć, wstawić do lodówki. Najlepsze na drugi dzień, by galaretka i krem nie rozpływały się. Wierzch można polać cienką warstwą lukru.

Komentarze

Popularne posty