Świderki ze szpinakiem

Mąż nauczył mnie jeść szpinak. W moim rodzinnym domu praktycznie nie jadło się szpinaku, a obecnie jemy go dość często. Mój sposób na szybki, zdrowy obiad to świderki ze szpinakiem.



składniki (dla 4 osób):

opakowanie mrożonego szpinaku

opakowanie makarony świderki

1/2 żółtej papryki

1/2 czerwonej papryki

2 jajka

sól

pieprz

wykonanie:

Makaron ugotować al dente. Mrożony szpinak połamać na mniejsze kawałki (jeśli jest mocno zmrożony, opukaj opakowanie tłuczkiem do mięsa, szybciej się połamie), wrzucić do rondelka, rozpuścić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Papryki umyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę, gdy szpinak będzie już prawie rozpuszczony, wsypać paprykę do garnka. Gotować ok 10 min, mieszając co jakiś czas. Pod koniec gotowania dodać dwa surowe jajka, wymieszać by jajka były ścięte, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać gęsty sos z makaronem. Gotowe!

Komentarze

Popularne posty