Chleb pełnoziarnisty
Pyszny i zdrowy chleb, przepis mam od cioci z dodatkiem mojej inwencji. Szybki i łatwy do wykonania, nawet dla laików.
składniki:
0,5 kg mąki pszennej
0,5 kg mąki żytniej
3/4 paczki drożdży
0,5 szkl. ziaren słonecznika
0,5 szkl. siemienia lnianego
0,5 szkl. otrębów pszennych
0,5 szkl. pestek dyni
3 szkl. ciepłej wody
3 łyżeczki soli
łyżka oleju
wykonanie:
Wszystkie składniki odmierzyć, drożdże pokruszyć w dłoni, wsypać do dużej miski, wymieszać łyżką do uzyskania zwartej konsystencji. Ciasto chlebowe będzie się kleiło, dlatego wyrabianie dłonią nie jest dobrym pomysłem. Przygotować dwie formy keksówki, oprószyć mąką i wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości blachy. Ciasto powinno być dobrze ubite by po upieczeniu nie było wolnych miejsc. Podczas formowania chleba warto przygotować szklankę z wodą i moczyć w niej łyżkę, wówczas ciasto będzie się lepiej formowało.
Piec godzinę w 200ºC, piekarnik ustawiony góra-dół. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek i ułożyć najlepiej na kratce z piekarnika (lub innej podkładce), tak by chleb miał dostęp powietrza z każdej strony. Dzięki temu po wystudzeniu skórka będzie chrupiąca.
Wskazówki:
Zamiast otrębów pszennych można użyć inne lub wymieszać kilka rodzajów np. otręby owsiane, orkiszowe, zachowując ilość 0,5 szkl. W przepisie podstawowym łączna ilość ziaren słonecznika i dyni wynosi 05, szkl, wówczas chleb będzie lżejszy. Jeśli zostanie nam za dużo ciasta możemy zrobić chleb na słodko.
Chlebek pychotka.polecam sama próbowałam wypiek pracowitej kuchareczki jak również inne smakołyki ;)
OdpowiedzUsuń