Chleb pełnoziarnisty

Pyszny i zdrowy chleb, przepis mam od cioci z dodatkiem mojej inwencji. Szybki i łatwy do wykonania, nawet dla laików.




składniki:

0,5 kg mąki pszennej

0,5 kg mąki żytniej

3/4 paczki drożdży

0,5 szkl. ziaren słonecznika

0,5 szkl. siemienia lnianego

0,5 szkl. otrębów pszennych

0,5 szkl. pestek dyni

3 szkl. ciepłej wody

3 łyżeczki soli

łyżka oleju

wykonanie:

Wszystkie składniki odmierzyć, drożdże pokruszyć w dłoni, wsypać do dużej miski, wymieszać łyżką do uzyskania zwartej konsystencji. Ciasto chlebowe będzie się kleiło, dlatego wyrabianie dłonią nie jest dobrym pomysłem. Przygotować dwie formy keksówki, oprószyć mąką i wyłożyć ciasto do 2/3 wysokości blachy. Ciasto powinno być dobrze ubite by po upieczeniu nie było wolnych miejsc. Podczas formowania chleba warto przygotować szklankę z wodą i moczyć w niej łyżkę, wówczas ciasto będzie się lepiej formowało.

Piec godzinę w 200ºC, piekarnik ustawiony góra-dół. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremek i ułożyć najlepiej na kratce z piekarnika (lub innej podkładce), tak by chleb miał dostęp powietrza z każdej strony. Dzięki temu po wystudzeniu skórka będzie chrupiąca.

Wskazówki:

Zamiast otrębów pszennych można użyć inne lub wymieszać kilka rodzajów np. otręby owsiane, orkiszowe, zachowując ilość 0,5 szkl.  W przepisie podstawowym łączna ilość ziaren słonecznika i dyni wynosi 05, szkl, wówczas chleb będzie lżejszy. Jeśli zostanie nam za dużo ciasta możemy zrobić chleb na słodko.



Komentarze

  1. Chlebek pychotka.polecam sama próbowałam wypiek pracowitej kuchareczki jak również inne smakołyki ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty