Zupa meksykańska
Uwielbiam dania jednogarnkowe, zupa meksykańska to kolejne danie, które sprawdza się na spotkaniach towarzyskich i nie tylko.
składniki:
1 kg wołowiny
2 cebule
30-40 dag pieczarek
średniej wielkości słoik papryki konserwowej
średniej wielkości słoik ogórków konserwowych
mały koncentrat pomidorowy (lub średni słoik domowych pomidorów)
puszka czerwonej fasoli
puszka kukurydzy
natka pietruszki
sól
pieprz
papryka słodka mielona
olej do smażenia
wykonanie
Wołowinę pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju, wrzucić do dużego garnka. Cebulę drobno pokroić, a następnie zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa. Całość zalać wodą, dodać trochę soli i pieprzu, dusić ok godziny, aż mięso będzie prawie miękkie.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki dodać do garnka ok. 15 min. przed końcem gotowania. Paprykę pokroić w kostkę lub cienkie, krótkie paseczki, ogórki pokroić w półkola, dodać do garnka jak mięso będzie już miękkie. Wlać po ok pół słoika wody z papryki i ogórków, dodać odsączoną i przepłukaną fasolkę, kukurydzę. Doprawić pozostałymi składnikami, pod koniec dodać posiekaną pietruszkę.
Komentarze
Prześlij komentarz