Zupa meksykańska

Uwielbiam dania jednogarnkowe, zupa meksykańska to kolejne danie, które sprawdza się na spotkaniach towarzyskich i nie tylko.



składniki:

1 kg wołowiny

2 cebule

30-40 dag pieczarek

średniej wielkości słoik papryki konserwowej

średniej wielkości słoik ogórków konserwowych

mały koncentrat pomidorowy (lub średni słoik domowych pomidorów)

puszka czerwonej fasoli

puszka kukurydzy

natka pietruszki

sól

pieprz

papryka słodka mielona

olej do smażenia

wykonanie

Wołowinę pokroić w kostkę, obsmażyć na oleju, wrzucić do dużego garnka. Cebulę drobno pokroić, a następnie zeszklić na tłuszczu, dodać do mięsa. Całość zalać wodą, dodać trochę soli i pieprzu, dusić ok  godziny, aż mięso będzie prawie miękkie.
Pieczarki umyć, pokroić w plasterki dodać do garnka ok. 15 min. przed końcem gotowania. Paprykę pokroić w kostkę lub cienkie, krótkie paseczki, ogórki pokroić w półkola, dodać do garnka jak mięso będzie już miękkie. Wlać po ok pół słoika wody z papryki i ogórków, dodać odsączoną i przepłukaną fasolkę, kukurydzę. Doprawić pozostałymi składnikami, pod koniec dodać posiekaną pietruszkę.

Komentarze

Popularne posty