Szarlotka

Ulubione ciasto mojego męża i gości:)




składniki:

1/2 kg mąki pszennej

margaryna np. Kasia lub masło

3/4 szklanki cukru

3 żółtka

łyżka 18% śmietany

łyżeczka proszku do pieczenia

łyżeczka cukru waniliowego

1-1,5 kg jabłek (szara reneta)

1/3 łyżeczki cynamomu

tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy

 wykonanie:

Odmierzyć składniki do dużej miski lub na stolicę, posiekać nożem, po czym wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (mniejsza część powinna być ok 1/3 całości ciasta), oba kawałki ciasta zawinąć w sreberka i włożyć na ok 30-60min. do zamrażalnika.

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w drobne kawałki, kostkę. Do rondla wlać trochę wody, wsypać jabłka i prużyć mieszając co jakiś czas. Gdy jabłka będą częściowo uprużone dodać cynamon, można dosłodzić cukrem do smaku.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, można posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Większą część ciasta wyłożyć na blachę (można zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić ciasto w grube plastry, w rękach formować placki i nimi wyłożyć blachę. Piec w temp. 180°C ok 10-15 min, ciasto powinno się lekko przyrumienić. Następnie wyłożyć jabłka na spód ciasta i na wierz zetrzeć na grubych oczkach resztę ciasta, piec ok 45 min, temp. 180°C piekarnik ustawiony góra-dół.

Wskazówka

Białka również można wykorzystać, ja ubijam białka na sztywno, dodaję łyżkę cukru pudru i łyżeczkę mąki ziemniaczanej,  wykładam na jabłka, a na piankę pozostałe ciasto.

Komentarze

Popularne posty