Szarlotka
Ulubione ciasto mojego męża i gości:)
składniki:
1/2 kg mąki pszennej
margaryna np. Kasia lub masło
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
łyżka 18% śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego
1-1,5 kg jabłek (szara reneta)
1/3 łyżeczki cynamomu
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy
wykonanie:
Odmierzyć składniki do dużej miski lub na stolicę, posiekać nożem, po czym wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części (mniejsza część powinna być ok 1/3 całości ciasta), oba kawałki ciasta zawinąć w sreberka i włożyć na ok 30-60min. do zamrażalnika.
Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć środek i pokroić w drobne kawałki, kostkę. Do rondla wlać trochę wody, wsypać jabłka i prużyć mieszając co jakiś czas. Gdy jabłka będą częściowo uprużone dodać cynamon, można dosłodzić cukrem do smaku.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, można posmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Większą część ciasta wyłożyć na blachę (można zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub pokroić ciasto w grube plastry, w rękach formować placki i nimi wyłożyć blachę. Piec w temp. 180°C ok 10-15 min, ciasto powinno się lekko przyrumienić. Następnie wyłożyć jabłka na spód ciasta i na wierz zetrzeć na grubych oczkach resztę ciasta, piec ok 45 min, temp. 180°C piekarnik ustawiony góra-dół.
Wskazówka
Białka również można wykorzystać, ja ubijam białka na sztywno, dodaję łyżkę cukru pudru i łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wykładam na jabłka, a na piankę pozostałe ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz