Sałatka z brokułów

Łatwa i szybka do przygotowania sałatka z brokułów. Gotujesz w niedzielę rosół? Dorzuć więcej włoszczyzny i pierś z kurczaka, w oddzielnym garnku ugotuj brokuła i do dzieła....



składniki:

pierś z kurczaka

brokuł

pół selera

2 marchewki

duża pietruszka

łyżka majonezu

sól

pieprz

wykonanie:

Warzywa obrać, umyć i ugotować z  piersią z kurczaka doprawiając tak jak rosół. (Jeśli gotujesz rosół, dorzuć do garnka wyżej wymienione składniki). Warzywa powinny być miękkie, ale nie mogą być zbyt miękkie. Brokuła ugotować w oddzielnym garnku (lub w tym samym po wyjęciu mięsa i warzyw - powstały bulion możemy wykorzystać do zupy brokułowej). Brokuł również powinien być al dente by się nie rozpadł podczas mieszania.

Ostudzoną pierś pokroić w grubą kostkę, marchew i pietruszkę w grubsze plasterki lub półkola/ćwiartki (jeśli warzywa są dość grube), seler i brokuła podobnie. Doprawić solą, pieprzem i majonezem, delikatnie wymieszać. Gotowe!

Komentarze

Popularne posty