Sałatka z brokułów
Łatwa i szybka do przygotowania sałatka z brokułów. Gotujesz w niedzielę rosół? Dorzuć więcej włoszczyzny i pierś z kurczaka, w oddzielnym garnku ugotuj brokuła i do dzieła....
składniki:
pierś z kurczaka
brokuł
pół selera
2 marchewki
duża pietruszka
łyżka majonezu
sól
pieprz
wykonanie:
Warzywa obrać, umyć i ugotować z piersią z kurczaka doprawiając tak jak rosół. (Jeśli gotujesz rosół, dorzuć do garnka wyżej wymienione składniki). Warzywa powinny być miękkie, ale nie mogą być zbyt miękkie. Brokuła ugotować w oddzielnym garnku (lub w tym samym po wyjęciu mięsa i warzyw - powstały bulion możemy wykorzystać do zupy brokułowej). Brokuł również powinien być al dente by się nie rozpadł podczas mieszania.
Ostudzoną pierś pokroić w grubą kostkę, marchew i pietruszkę w grubsze plasterki lub półkola/ćwiartki (jeśli warzywa są dość grube), seler i brokuła podobnie. Doprawić solą, pieprzem i majonezem, delikatnie wymieszać. Gotowe!
Komentarze
Prześlij komentarz