Ryba w zalewie octowej z cebulą

Przepis dostałam kilkanaście lat temu od cioci, do dziś cieszy się powodzeniem wśród rodziny. Najlepsza na drugi dzień.



Składniki:

ok. 1 kg ryby (dorsz, mintaj, morszczuk itp.)

olej do smażenia

ciasto:

3-4 jaja

6 łyżek mąki pszennej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

trochę wody

zalewa:

2 szkl. wody

1/2 szkl. oleju

1/3 szkl. octu

6 dużych cebul

2 łyżki cukru

2 łyżeczki soli

ziele angielskie (ziarenko)

liść laurowy

3 łyżki keczupu

wykonanie:

Rybę umyć, osuszyć i pokroić na 2-3 części w zależności od wielkości ryby.

Wszystkie składniki na ciasto połączyć mikserem lub widelcem, tak by powstało gęste ciasto naleśnikowe. Moczyć kawałki ryby w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Cebulę pokroić w plastry/półkola. Wszystkie składniki zalewy, oprócz keczupu włożyć do garnka, i gotować 15 min, po czym dodać keczup, chwilę zostawić na ogniu.

W wysokiej misce układać warstwami ryba-cebula-ryba, tak by na wierzchu była cebula, całość zalać ciepłą zalewą. Pozostawić do wystudzenia, a następnie przykryć i włożyć do lodówki.

Komentarze

Popularne posty