Ryba po grecku na ciepło
Jako dziecko znałam "rybę po grecku" jako danie jednogarnkowe podawane na ciepło. Gdy zaczęłam chodzić po lokalach, "ryba po grecku" była podawana na zimno i bez jednego składnika, a którym kojarzyłam tę potrawę.
składniki:
1 kg ryby (białej o zwartej strukturze np. dorsz)
3 marchwie
2 pietruszki
średni por
mały seler
mały koncentrat pomidorowy
liść laurowy
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
sól
pieprz mielony
puszka groszku konserwowego lub 1,5 szkl. mrożonego groszku
szczypta papryki słodkiej mielonej
olej do smażenia
wykonanie:
Por umyć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie pokroić w półkola, wrzucić do garnka na rozgrzany olej w dużym garnku. Włoszczyznę umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, włożyć do garnka. Całość podlać wodą, dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, lekko posolić, dusić do miękkości. Pod koniec dodać filety rybne i mrożony groszek, dusić kilka minut. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem (na koniec dodać odcedzony groszek o ile nie dodano wcześniej groszku mrożonego). Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz