Ryba po grecku na ciepło

Jako dziecko znałam "rybę po grecku" jako danie jednogarnkowe podawane na ciepło. Gdy zaczęłam chodzić po lokalach, "ryba po grecku" była podawana na zimno i bez jednego składnika, a którym kojarzyłam tę potrawę.




składniki:

1 kg ryby (białej  o zwartej strukturze np. dorsz)

3 marchwie

2 pietruszki

średni por

mały seler

mały koncentrat pomidorowy

liść laurowy

5 ziaren  ziela angielskiego

5 ziaren pieprzu

sól

pieprz mielony

puszka groszku konserwowego lub 1,5 szkl. mrożonego groszku

szczypta papryki słodkiej mielonej

olej do smażenia

wykonanie:

Por umyć, przeciąć wzdłuż na pół, a następnie pokroić w półkola, wrzucić do garnka na rozgrzany olej w dużym garnku. Włoszczyznę umyć, zetrzeć na tarce na grubych oczkach, włożyć do garnka. Całość podlać wodą, dodać ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, lekko posolić, dusić do miękkości. Pod koniec dodać filety rybne i mrożony groszek, dusić kilka minut. Doprawić do smaku solą i mielonym pieprzem (na koniec dodać odcedzony groszek o ile nie dodano wcześniej groszku mrożonego). Smacznego!

Komentarze

Popularne posty