Leczo

Leczo węgierskie danie jednogarnkowe, jedno z moich ulubionych ze względu na łatwość i szybkość przygotowania, a także wyborny smak. W moim domu od dziecka leczo było jednym z często przyrządzanych dań. Pamiętam czasy, kiedy imieniny rodziców nie mogły obejść się bez lecza - goście je uwielbiają. Dużą zaletą jest to, że można je szybko podgrzać i zjeść np. na obiad - idealne rozwiązanie dla studentów, a także dla singli i matek, które chcą zjeść na szybko coś ciepłego. Dzieci także uwielbiają lecz, zwłaszcza "maczanki" z chleba lub bułki.



składniki:

3-4 duże cebule

3 papryki (czerwona, żółta, zielona)

kiełbasa podwawelska

cukinia

zielona pietruszka

ok 1,5 l pomidorów (pomidory w puszcze, pasta pomidorowa lub pomidory w słoikach domowej roboty, mogą być też pomidory świeże ok 1 kg, najlepiej mięsite )

oregano

bazyli

duży ząbek czosnku (ewentualnie czosnek granulowany)

sól

pieprz

papryka słodka mielona

olej do smażenia

wykonanie:

Cebule pokroić w półkola, zeszklić na rozgrzanym oleju. Kiełbasę pokroić i plasterki a następnie w paseczki lub ćwiartki, wrzucić do garnka. Paprykę umyć, obrać z pestek i pokroić w dużą kostkę ok 1-1,5cm, wrzucić do garnka. Wszystko chwilę podsmażyć, po czym dodać gotowe pomidory (pomidory świeże obieramy ze skórki i kroimy w większe kawałki), wszystko razem dusimy pod przykryciem. W razie potrzeby (w przypadku świeżych pomidorów), można podlać trochę wodą. Cukinię myjemy, kroimy na kawałki podobne do kawałków papryki, dodajemy do garnka. Czosnek obrać i przepuścić przez praskę, dodać do garnka. Doprawiamy sola, pieprzem. Gdy warzywa będą już prawie miękkie, dodajemy bazylię i oregano oraz szczyptę czerwonej papryki, na końcu dodajemy posiekaną świeżą pietruszkę, dość dużo. Całość chwilę gotujemy, po czym zestawiamy garnek z ognia i pozostawimy całość by składniki się "przegryzły" . Po godzinie możemy zobaczyć czy nie trzeba jeszcze doprawić ziołami lub solą.

wskazówki:

Leczo można zrobić bardziej lub mniej ostre, w zależności od preferencji. By zaostrzyć smak, można dodać szczyptę papryki chilli. Jeśli lubimy czosnek, zamiast jednego ząbka, dajmy 2-3. Potrawę możemy wzbogacić także o żółtą lub zieloną fasolkę szparagową (1-2 garście pokroić na kawałki o długości ok 2-3cm) i/lub pieczarakami ok 30-40 dag. W razie potrzeby dodajemy koncentrat pomidorowy - w przypadku zastosowania świeżych pomidorów.

Komentarze

Popularne posty