Eskalopki z indyka polane sosem z gorgonzolą
Kilka lat temu będąc w Szwecji, jadłam pysznego befsztyka z sosem z gorgonzolą. Od tego momentu miałam ochotę zrobić coś podobnego, przejrzałam kilka różnych przepisów i na roczek córki wymyśliłam "eskalopki z indyka polane sosem z gorgonzolą". Goście wchodząc do kuchni zatykali nosy, ale.... przyznali, że w smakuje wyśmienicie!
Pierś z indyka umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok 1,5-2cm, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Przygotowane eskalopki smażyć na patelni (najlepiej grillowej), tak by się lekko zarumieniły. Włożyć do naczynia żaroodpornego by nie wystygły.
Do rondla wlać śmietanę i pokruszoną w palcach (można pokroić w drobną kostkę) gorgonzolę, zagotować. Dodać tłuszcz ze smażenia oraz pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem. Zredukować gęstość sosu na małym ogniu.
Na półmisku ułożyć eskalopki i polać przygotowanym sosem, podawać z ziemniakami i surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz