Eskalopki z indyka polane sosem z gorgonzolą

Kilka lat temu będąc w Szwecji, jadłam pysznego befsztyka z sosem z gorgonzolą. Od tego momentu miałam ochotę zrobić coś podobnego, przejrzałam kilka różnych przepisów i na roczek córki wymyśliłam "eskalopki z indyka polane sosem z gorgonzolą". Goście wchodząc do kuchni zatykali nosy, ale.... przyznali, że w smakuje wyśmienicie!



składniki (dla 6-8 osób):

podwójna pierś z indyka (lub pierś z kurczaka - dla 4 osób)

sól

pieprz

olej do smażenia

125ml śmietany 18%

150g gorgonzli

duża łyżka szczypioru (może być szczypiorek)

wykonanie:

Pierś z indyka umyć, osuszyć i pokroić na plastry o grubości ok 1,5-2cm, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem. Przygotowane eskalopki smażyć na patelni (najlepiej grillowej), tak by się lekko zarumieniły. Włożyć do naczynia żaroodpornego by nie wystygły.

Do rondla wlać śmietanę i pokruszoną w palcach (można pokroić w drobną kostkę) gorgonzolę, zagotować. Dodać tłuszcz ze smażenia oraz pozostałe składniki, doprawić solą i pieprzem. Zredukować gęstość sosu na małym ogniu.

Na półmisku ułożyć eskalopki i polać przygotowanym sosem, podawać z ziemniakami i surówką.

Komentarze

Popularne posty