Rolada z kurczakiem i pieczarkami

Rolada szybka i łatwa w przygotowaniu, podawana na zimno. Idealna na domowe imprezy.



składniki:

5 jaj

5 łyżek majonezu

30 dag sera żółtego

0,5 kg pieczarek

cebula

duża podwójna pierś z kurczaka

łyżka masła

wykonanie:

Pieczarki  umyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Cebulę pokroić w drobną kostkę, następnie zeszklić na maśle, po czym dodać starte pieczarki i lekko poddusić ok 5-10 min.

Jajka rozbełtać widelcem, dodać majonez i starty na grubych oczkach żółty ser, wymieszać. Gotowe ciasto wylać na blachę (ok 39x32cm - wymiary wewnętrzne blachy od piekarnika o szer.60 cm)  uprzednio wyłożoną papierem do pieczenia, ciasto powinno być wysokie ok 1 cm. Piec ok 15 min. w temp. 180 °C.

Piersi z kurczaka umyć i pokroić na większe kawałki i rozbić tłuczkiem na grubość ok. 5 mm.

Na gorące ciasto układamy rozbite piersi z kurczaka, tak by zajmowały większość powierzchni ciasta, zostawiając ok 5cm wolnego paska od dłuższej krawędzi (chodzi o to by podczas zwijania farsz nam nie wyleciał poza ciasto), na piersi wykładamy podsmażone pieczarki z cebulką.

Odrywając powoli papier do pieczenia od ciasta, zawijamy roladę, za każdym razem ściskamy dokładnie by nie było ciasto było blisko nadzienia. Na koniec roladę pozostawiamy zawiniętą w papierze do pieczenia, wstawiamy do piekarnika na ok 30 min. temp. 180 °C. Po ostygnięciu gotowe do krojenia.

Komentarze

Popularne posty