Ciasto z "chrupkami"
Ciekawe w smaku ciasto o chrupiącym spodzie.
Spód:
ok 300 g sucharków
słoik (ok. 300-400g) kremu czekoladowo-orzechowego
Krem:
1 kg sera na sernik lub serki homogenizowane śmietankowe/waniliowe
ok 5 łyżeczek żelatyny
Szklanka gorącej wody
Lub
2 serki mascarpone
0,5l śmietany 30%
4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w letniej wodzie
Cukier waniliowy
2 x galaretka najlepiej czerwona (truskawkowa, wiśniowa, ale może być też w innym kolorze).
Owoce mogą być z puszki, polecam koktajl owocowy i/lub świeże borówki, wiśnie, jagody. Można dodać garść małych rodzynek, żurawiny do soku po owocach z puszki na ok pół godziny przed wyłożeniem by namiękły.
Wykonanie:
Dwie galaretki rozpuścić w 750ml gorącej wody i pozostawić do wystudzenia.
Sucharki rozgnieść tłuczkiem, najlepiej pojedynczo na desce, po czym wsypać do miski, dodać krem czekoladowo-orzechowy i wymieszać. Powstała masa nie może być za sypka, nie należy też dodawać zbyt dużo kremu. Najlepiej dodawać krem np. najpierw 3-4 duże łyżki, a potem dodawać wedle uznania.
Wyłożyć blachę papierem do pieczenia i wyłożyć masę. Należy dokładnie ubić by nie było pustych miejsc.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, jeśli serek jest bez cukru, należy dodać ok 3 łyżek cukru pudru i rozpuścić z żelatyną lub wsypać do sera i po dodaniu żelatyny chwilę zmiksować. Druga wersja kremu: ubić śmietanę kremówkę na sztywno, dodać serek mascarpone, cukier waniliowy, można trochę cukru pudru do smaku, na końcu dodać żelatynę. Gdy krem zacznie gęstnieć, wyłożyć na spód ciasta i wstawić do lodówki. Po ok 15 min. Gdy krem będzie już prawie sztywny, wyłożyć równomiernie odsączone wcześniej owoce. Wstawić do lodówki. Na koniec wyłożyć lekko tężejącą galaretkę, najlepiej najpierw cienką warstwę, po czym wstawić na ok 5-10min. do lodówki następnie wyłożyć resztę galaretki. Włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.
Komentarze
Prześlij komentarz